Fobiler
Fobiler;Belli bir durum, nesne veya olayla ilgili olarak belirgin bir korku veya kaygı hissetmedir, halk dilinde korku olarak bilinir.Belirli bir şeyi kendisi için zarar veren tehdit olarak algılamasıdır. Bunlar kedi, köpek, uçağa binmek, deprem, kapalı alan, ayrılma, iğne, yükseklik gibi herhangi bir şey olabilir.
Kişi korktuğu şeyin kaynağından kaçınma davranışı gösterir, karşılaşma ihtimali olan durumlar içine girmemeye çalışır. Kişi fobi kaynağına maruz kaldığında ise üstünde, fobi kaynağının yarattığı korkudan daha fazla korku ve kaygı hisseder.
Hissedilen bu korku, kaygı ve bunlardan ötürü kişinin kaçınması hayatın da uzun sürece devam eder. Fobi kaynağıyla karşılaşıldığın da kişi; dona kalma, terleme gibi belirtiler gösterebilir; çocuklarda ise fobisiyle karşı karşıya kaldığın da çocuk ağlama, sımsıkı sarılma ve sinme gibi davranışlar sergileyebilir. Fobi günlük hayatı kısıtlamıyor gibi genel bir kanı vardır oysaki yapılan araştırmalar fobisi olan kişilerin günlük faaliyetlerini yapabilmek için daha çok çaba harcadıklarını veya fobisi yüzünden bunları yapmaktan kaçınabildikleri görülmüştür. Kişi sürekli olarak kendine güvenli alan yaratmaya çalışır.
Fobi bir hastalık olarak görülmeyen herkeste olabilecek bir kişilik özelliği gibi düşünülür. Ama fobiler kişinin hayatını kısıtlayıcı özelliktedir.
Kişinin sürekli bir şeylerden kaçınmak için hayatını sürekli düzenleme ve alternatif yaratma durumudur. Fobilerin çeşitli tedavileri vardır, farklı teknik ve ekollerde farklı yaklaşımlarla fobiler tedavi edilebilmekte ve kişinin normal günlük hayat standardına ulaşmasını sağlayabilmektedir.
Profesyonel bir yardım kişinin hayatını fobisinin kontrol etmesi yerine kişinin kontrol etmesini sağlar.