Aile Terapisi

AİLE TERAPİSİ

Aile terapisi bireysel yaklaşımlardan değişik olarak, yaşanılan problemleri aile sistemi içerisinde ele alır ve birebir olarak aile bireyleriyle çalışır. Aile terapisti genellikle , sorunlara bütün aile bireylerinin bir şekilde dahil olduğunu ve sorunların devamında ya da çözümünde aile bireylerinin önemli rolleri bulunduğunu kabul eder. Aile terapisi yöntemi bazen tüm aile, bazen aile bireylerinin bir kısmı ile bazen de sadece bir kişiyle aile sistemi üzerine uygulanır. Bu şekil bir terapi çoğunlukla bireylerin birbirlerini ve aile ilişkilerini anlamalarında yardımcı olur. Ayrıca aile üyelerinin kendi aralarında ki etkileşiminden yol alınarak sorunlu ilişkileri incelenir. Burada ki amaç, ailedeki bireyi suçlamak ya da sorunlu görmek değil, aile sisteminde problemin var olmasına sebebiyet veren döngüleri tespit etmek ve bunları düzeltmektir.

Aile terapisi, gereken durumda aile içindeki dinamikleri incelemek ve düzeltmek, gerektiğinde de sürdürülen rahatsızlıkları olan bireylere destek olma amaçlı yapılır.Örnek vermek gerekirse, böyle bir psikolojik probleme sahip bireyin ailesine yapılan terapi hem hastalıkla başa çıkmada yardımcı bir unsur hem de bir bilgi kaynağı görevi üstlenir.

Aile terapisi, aile üyelerinin orta yolu bularak birbirlerine yardımda bulunmalarını sağlar. Aile içinde ki her üyenin farklı yanlarını kabul görüp, birlikte yaşamanın dengesini oturtmaya odaklanır. Bu durumda tedavi gören, bireyler değil, bireyin bağlı olduğu ilişki ağlarıdır. Belirli durumlarda, terapist ailenin farkında olmadığı problemlere dikkat çekebilir ve bu sorunların üzerinde ailenin çalışmasını sağlayabilir. Aynı zamanda, terapist aile fertlerinin birbirlerine nasıl davrandıklarına da dikkat çekebilir.

Hızlı Ara . . .